Computer traag? Misschien ligt het aan je processor!

De processor is een onmisbaar onderdeel in je computer. Hij bepaalt de prestaties van je computer voor een heel groot deel. Het is het hart van je computer. In het Nederlands wordt een processor ook wel de centrale verwerkings-eenheid genoemd. In het Engels heet het een Central Processing Unit (CPU). Zonder een processor werkt een computer niet, hij kan dan niet eens opstarten. Dus je hebt hem ook wel echt nodig. Werkt jouw computer niet meer naar behoren? Misschien ligt het wel aan de processor en is deze aan vervanging toe.

Het hart van je computer

De processor is een hoofdchip. Ook wel het hart van je computer. Deze chip is verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die een computer maakt. Hoe sneller je processor is, hoe meer berekeningen en aansturingen deze per seconde kan verwerken. En hoe meer informatie deze kan verwerken, hoe sneller je computer dus is. Het is een van de belangrijkste factoren voor de snelheid van jouw computer. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer koopt, staat de processor er altijd bij vermeldt. Of je nou in een elektronicawinkel of online shopt. Kijk hier dus altijd goed naar en welke informatie erbij staat.

Vervanging doet wonderen

Er is niets frustrerender dan een langzame computer. En al helemaal als je bijvoorbeeld met iets belangrijks bezig bent zoals het schrijven van je scriptie. Heb je het idee dat jouw computer of laptop de laatste tijd wat langzamer is geworden? Gooi hem dan niet gelijk uit het raam uit frustratie. Denk ook niet dat je gelijk een nieuwe laptop moet aanschaffen om dit probleem op te lossen. Misschien is je processor wel gewoon verouderd. Als een processor ouder wordt, wordt hij ook langzamer, dus dat kan de oplossing zijn. In dat geval hoef je dus alleen dit onderdeel te vervangen. Je zult zien dat je computer het daarna waarschijnlijk weer als een zonnetje doet. Scheelt een hoop, dan wanneer je je spaarrekening moet plunderen voor een gloednieuwe laptop, toch?

Let wel op met dit soort uitgaves. Soms is het namelijk zo dat je processor niet de reden is waarom je computer langzamer is. Hier kunnen meerdere factoren een rol bij spelen. Bijvoorbeeld dat het geheugen van je computer gewoon vol is. Check dit dus altijd eerst even. Blijkt het inderdaad dat je geheugen vol is? Probeer dan wat dingen te verwijderen van je computer (en vergeet hierbij geen backup te maken!). Het kan zomaar zijn dat je computer dan ineens weer een stuk sneller en naar behoren functioneert.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie