Wat komt er toch van onze aarde terecht?

Als je eventjes oplet terwijl je op straat loopt zul je het vast wel zien, afval. Het is een groot probleem, en dat weten we allemaal, maar toch denken we soms: ‘Ach, dat ene blikje maakt toch niet uit.’ Maar ja, dat doet het dus wel. Op zo’n moment zou je kunnen denken dat een vuilcontainer huren wel een goed idee is, zet hem ergens in jouw straat neer en laat het merken dat mensen die maar moeten gebruiken, maar ja, als je hem zomaar ergens neerzet, hoe lang duurt het dan voordat hij weggehaald wordt? We moeten bewuster met het milieu omgaan.

Wij zijn het probleem

We zoeken vaak naar andere dingen om de schuld maar op te leggen, zodat we zelf niet die verantwoordelijkheid hoeven te dragen en gewoon weer verder kunnen met ons slechte gedrag. Maar ergens weten we heus wel dat wij zelf het probleem zijn van dingen zoals het broeikaseffect en milieuvervuiling. We moeten deze schuld gewoon op ons nemen, en er ook echt wat aan doen. Als we zo door blijven gaan, is er straks ook niets anders meer over om de schuld op te leggen.

We blijven maar vervuilen

Of het nu bewust je afval op de grond of in het water gooien is, of onbewust te lang douchen, te veel benzine verspillen, of de kachel te hoog op te stoken, we vervuilen allemaal. En het zal ook nooit helemaal verdwijnen, dat is gewoon onmogelijk, maar zoals we nu bezig zijn gaat het allemaal wel heel hard. We kunnen er ook wat bewuster over nadenken voordat we weer onze kauwgum op straat uitspugen, en misschien in plaats van de kachel opstoken gewoon even een jasje aantrekken als je het koud hebt. Het hoeft niet allemaal heel drastisch en ingewikkeld te zijn hoor.

Wij moeten er zelf in leven

Misschien heb jij hier allemaal echt geen zin in, en maakt het je toch allemaal niet uit want het zal vast jouw probleem niet zijn. Maar wat moet er dan van komen als jij kinderen wilt? En als jouw kinderen op een gegeven moment ook weer kinderen willen? Op wat voor soort aarde moeten zij dan leven? En door wie komt dat dan? We geven de schuld aan anderen, en aan andere generaties, terwijl we allemaal deel van de oplossing kunnen zijn, en het niet eens zo heel veel moeite hoeft te kosten. Draag een steentje bij aan de verbetering van de aarde, het is gratis.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie